Les Illes Balears és un arxipèlag de cinc illes a la Mar Mediterrània, formades per tres illes anomenades Gimnèsies: Mallorca, Menorca, Cabrera (i alguns illots) i dues illes anomenades Pitises (Eivissa i Formentera). Són reconegudes com a nacionalitat històrica i constitueixen una comunitat autònoma.
Aquestes són la segona regió espanyola amb major nombre de turistes extrangers, després de Catalunya. Gràcies a aquest fet ara podem dir que a les Illes Balears es parlen més de 160 llengües. Les més parlades són el català i el castellà, seguides de l'alemany, l'anglès i l'àrab. S'ha de dir que gairebé 8 de cada 10 immigrants residents a les Balears parlen un mínim de tres llengües, fins a arribar a un màxim de 9 llengües. També hem de tenir en compte que el 42% dels illencs sap parlar de manera fluïda una llengua diferent al català o al castellà. ESTUDI: "Les llengües a les illes Balears per Linguamón - Casa de les llengües i la Universitat de les Illes Balears, any 2008-2010).
DESCOBREIX COM PARLEN A SES ILLES.
La llengua catalana va arribar a les illes balears per habitants del Rosselló i l'Empordà en temps de la conquesta. D'aquesta manera es conserven característiques dialectals relacionades amb les variants d'aquestes zones.
Característiques més notables de les illes:
- Ús dels articles salats: es, sa, ses, s'.
- Ús dels articles personals clàssics: en, na, n', davant noms propis de persona.
- Els verbs de la primera conjugació tenen formes característiques. Les formes plurals de les 1a. i 2a. persones del present d'indicatiu són cantam i cantau; l'imperfet de subjuntiu és cantàs, cantassis o cantasses etc. Tot i això, s'està estenent l'ús de cantés, cantessis etc., que ja és l'únic emprat a Menorca.
- Parc Natural marítim i terrestre de l'arxipèlag de Cabrera.
- Reserva Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera.
- Reserva natural de S'Albufera, a Pollença (Mallorca).
- Parc Natural de S'Albufera de Mallorca.
- Serra de Tramuntana a l'illa de Mallorca. També ens ofereix un gran atractiu.
Altres Característiques:
L'economia de l'illa està condicionada pel turisme, sector sobre el qual bona part dels ciutadans de les illes Balears s'hi dediquen. El tipus de turisme pot variar d'una illa a l'altre i també es modifica segons l'estació de l'any en què ens trobem.
Mallorca i Eivissa han rebut des de sempre turisme de masses que busca sol i oci (cal destacar la gran presència a Eivissa de moltes dicoteques reconegudes internacionalment), aquestes dues illes també han vist com els darrers anys hi arribaven turistes en busca de contacte amb la natura i el patrimoni històric d'aquests indrets.
Més orientat al turista familiar i amant de la natura i els espais naturals, Menorca i Formentera, que han evitat en bona part el turisme que busca només oci i platja.
Les illes Balears són tan riques en patrimoni natural i cultural, que des del segle XXI són considerades un indret privilegiat. S'han convertit en un centre turístic i també en un gran potenciador de creativitat, cultural, art, música, natura...
Tot això gràcies a que està formada per varies illes on cadascuna d'aquestes té el seu caràcter. Però tot i així totes disposen de rutes, patrimoni cultural, espais culturals, patrimoni natural, patrimoni viu, tradicions, gastronomia i vins.
La bandera de les Illes Balears:
El relleu de les illes Balears és diferent a cada una de les illes que la forma:
- L'Illa de Mallorca és la més muntanyosa amb:
Serra de Tramuntana (1445 metres, la muntanya més alta).
Serres de Llevant.
Pla de Mallorca. Es troba enmig de les dues muntanyes anteriors.
Les illes de Menorca, Eivissa i Formentera són més planes, amb muntanyes de poca altitud.
El clima de les illes Balears és Mediterrani. Els estius són càlids però soportables i els hiverns són suaus. El mar fa que la temperatura es reguli.
També cal remarcar que al ser unes illes, la humitat d'aquestes és sempre elevada, sobre el 70%.
UNA DIADA IMPORTANT
El dia 1 de març és un dia significatiu a la comunitat balear. Amb aquesta festivitat es commemora la data en la qual va entrar en vigor el primer Estatut d'Autonomia de 1983. Amb l'aprovació, l'any 2007, del nou Estatut es va consolidar aquesta data com l'elegida per a celebrar el que tenen en comú cadascuna de les illes de l'arxipèlag balear.
Cal destacar que l'Estatut afirma: "la llengua catalana, pròpia de les illes Balears, i la nostra cultura i tradicions són uns elements identificadors de la nostra societat i, en conseqüència, són elements vertebradors de la nostra identitat". En aquesta Diada es pretén realçar els senyals d'identitat comuns a la societat balear, així com les característiques de cadascuna de les illes. Amb, mercats tradicionals, tallers, música, ball de bot, oficis artesans tradicionals de l'Arxipèlag i esports amb arrelament com el trot (carreres de cavalls) o el tir de fona, predominen en el programa festiu de la Diada.
JOTA MALLORQUINA